Luchtverwarming

Hoe moet ik mijn luchtverwarming onderhouden?

Een hete luchtverwarming vergt niet veel onderhoud. Als dit onderhoud regelmatig wordt gedaan, beschikt u voor een lange tijd over een optimaal verwarmingssysteem in uw huis. Het is belangrijk om de stoffilters minimaal 1 keer per jaar te vervangen. Verder is het wenselijk de filters maandelijks te verschonen of schoon te zuigen. Dit kunt u gewoon zelf doen. Als u regelmatig vervangt en schoonmaakt werken de filters en daarmee uw systeem optimaal. Bij installatie kunnen onze installateurs u tips geven over onderhoud van uw systeem

Wat is het verschil tussen een direct en indirect gestookte luchtverwarmer?

Wanneer u voor de comfort kiest van een luchtverwarmingssysteem kunt u kiezen voor een systeem met directe of indirecte lucht verwarming. Beiden bieden dezelfde voordelen alleen de verwarmingsmethoden verschillen. Bij indirecte luchtverwarming is de warmtebron warm water. Bij directe lucht verwarming wordt het systeem aangedreven door een door thermostaat aangestuurde branderautomaat welke een gasbrander aanstuurt.

Welke tapwatervoorzieningen zijn er?

Gesloten gasgestookte geisers Gesloten gasgestookte boilers Gaswandketels Hybride gaswandketel Zonneboilers Warmtepompboilers Elektrische boilers Elektrische doorstroomtoestellen

Is een tapwatervoorziening te combineren met luchtverwarming?

Ja, men kan opteren voor een indirect gestookte luchtverwarmer welke gevoed wordt door een tapwatervoorziening welke ook c-v-water kan verzorgen.

Kan vloerverwarming gecombineerd worden met luchtverwarming?

Luchtverwarming en vloerverwarming is te combineren. Aangezien de luchtverwarmingsinstallatie een snel reagerend systeem en de vloerverwarming een traag systeem is adviseren we om de vloerverwarming aks bijverwarming aan te leggen en deze de basisverwarming te laten verzorgen door deze op 18 graden te zetten. De laatste 2 á 3 graden worden dan door de luchtverwarmingsinstallatie verzorgt. Hiermee is het systeem in staat om snel te reageren op veranderende invloeden van buitenaf (zoninstraling) en van binnenuit (bezetting, open haarden).

Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of bodem en zet dit middels een op elektra werkende compressor om in hoger temperaturen welke voor je verwarmingssysteem kunnen worden gebruikt.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt stroom, waardoor uw woning geen gas meer nodig heeft voor de verwarming.

Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

De kosten zijn afhankelijk van de toepassing en het benodigde vermogen. Neem contact met ons op voor informatie over uw specifieke situatie.

Ventilatie

Wat is het belang van een goede ventilatie?

Slechte ventilatie leidt tot vervuilde lucht en vocht in huis. Dit kan uw huis of uw gezondheid aantasten.

Hoe snel verdient een ventilatiesysteem zichzelf terug?

Een warmteterugwinsysteem scheelt ongeveer 200 euro op jaarbasis, afhankelijk van het gebruik en de bezetting in de woning.

Kan een ventilatie-unit in combinatie met een warmtepomp worden geplaatst?

Ja, een ventilatie-unit kan in combinatie met een warmtepomp worden geplaatst.

Wat houdt ventileren in?

Vervuilde lucht vervangen voor schone (en) gefilterde lucht van buiten.

Waarom is ventileren belangrijk?

De luchtkwaliteit in huis wordt slechter gedurende de dag vordert. Dit komt onder andere door de aanwezigheid van mensen, koken, huisdieren, etc. Een slechte luchtkwaliteit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Juist daarom is voldoende ventileren van essentieel belang.

Hoe plaats je een ventilatiesysteem in een woning?

In Nederland wordt het ventilatiesysteem van de gehele woning (centraal) meestal op zolder geplaatst. Via het luchtkanaal wordt de lucht uit de vochtige ruimte aangezogen. In het ventilatiesysteem met warmteterugwinning zijn deze kanalen ook nodig om de woon- en slaapkamer van lucht te voorzien. Een innovatie op dit gebied is het multi-air toevoersysteem, waarbij de toevoerluchtkanalen kunnen worden weggelaten. Het ventilatiesysteem wordt meestal bediend door een schakelaar in de keuken en/of badkamer. Het is echter ook mogelijk om de ventilatiesensor automatisch aan te sturen.

Wat is ventileren met WTW?

Bij toepassing van WTW ventilatie (WTW) is de toegevoerde verse lucht gelijk aan de oude afvoerlucht. De woonkamer en slaapkamer zorgen voor frisse lucht en de keuken, badkamer en toilet zuigen gebruikte lucht af.

Warmtepomp

Hoe werkt luchtverwarming met een warmtepomp?

De warmtepomp zuigt lucht van buiten de woning aan door middel van een zogenaamde buitenunit. De aangezogen lucht wordt vervolgens gecomprimeerd door de compressor van de warmtepomp. Tijdens dit compressieproces wordt warme lucht geproduceerd. Deze warme lucht kan vervolgens via een luchtverwarmer naar de woning worden gebracht. Zo kan een luchtverwarmer met warmtepomp een aangenaam binnenklimaat realiseren.

Waar met je met een warmtepomp rekening mee houden?

Naast de voordelen van het gebruik van warmtepompen voor luchtverwarming, is het ook belangrijk om rekening te houden met het lage rendement van warmtepompen in de winter. De op de luchtverwarmer aangesloten warmtepomp heeft namelijk relatief veel energie nodig om koude lucht van buiten op te warmen tot warme lucht voor thuisgebruik in de koude winter. U kunt zich voorstellen dat het temperatuurverschil van de buitenlucht geen gunstig effect heeft op het energieverbruik van uw luchtverwarmingssysteem. Daardoor is het rendement van de pomp in de winter nog aan de beperkte kant.

Luchtverwarming

Hoe lang is de levensduur van luchtverwarming?

Regelmatig komen wij luchtverwarmingsinstallaties tegen die al meer dan 20 jaar in bedrijf zijn. Technisch zijn deze echter wel achterhaald en zijn er energiezuiniger alternatieven beschikbaar.

Is luchtverwarming goed voor de gezondheid?

Ja, echter niet gezonder dan het op andere manieren verwarmen van woningen. Hierbij speelt een goed ontwerp een grote rol. Een goed ontworpen systeem zorgt ervoor dat de luchtsnelheid zodanig wordt beperkt dat stofverplaatsing wordt beperkt. Een filter in de toevoerkanalen van de luchtverwarmer filtert stof- en andere deeltjes uit de toegevoerde lucht.

Wat zijn de nadelen van luchtverwarming?

Er zijn luchtkanalen naar de ruimtes noodzakelijk.

Leef gezond en kies voor een beter binnenklimaat

  • Optimale garantievoorwaarden
  • Snelle installatie en nazorg
  • Energiebesparende oplossingen
  • Subsidiemogelijkheden
  • Milieuvriendelijk
  • Duurzaam