Aanpak vochtproblemen in woningen: geef schimmel geen kans!

Goed nieuws, ook bij de Tweede Kamer is doorgedrongen dat niemand ziek moet worden van zijn eigen woning. Er wordt een aanpak geëist tegen schimmel- en vochtproblemen in huurwoningen (bron: RTL Nieuws). In 2012 maakte het RIVM een schatting dat ongeveer een half miljoen huizen problemen hebben door schimmels en vocht. Met alle gevolgen van dien: vocht en schimmel is namelijk erg schadelijk voor de gezondheid en in veel gevallen een onzichtbaar probleem.

Header-Jan-Bosmans-geef-schimmel-geen-kans-blog-Brink-Climate-Systems.jpg (36 KB)

Hoe ontstaan schimmels eigenlijk in huis?
Tegenwoordig zijn woningen heel goed geïsoleerd. Hierdoor verbruik je minder energie en dus goed voor de portemonnee. Maar, is de lucht in huis dan nog wel gezond? Het antwoord is simpel: ja, alleen als de goed geïsoleerde woning ook goed wordt geventileerd. In huis ontstaat namelijk dagelijks veel vocht door bijvoorbeeld transpireren, uitademen, wassen, koken en douchen. Het is belangrijk dat deze vochtige en vervuilde lucht de woning wel weer uit kan.  

Wat zijn de gevolgen van schimmel en vocht?
Vocht veroorzaakt schimmels wat uiteindelijk tot gezondheidsklachten kan leiden: hoofdpijn, vermoeidheid, allergische reacties en chronische luchtweginfecties zoals hoesten, astma en benauwdheid. Het gevaar wat op de loer ligt is dat schimmels onzichtbaar kunnen zijn. Ook als onze ogen ze nog niet herkennen kan ons lichaam er al wel negatief op reageren. Een vochtige ruimte is ook de ideale leefomgeving voor de huisstofmijt. Naast gezondheidsklachten veroorzaken schimmels ook beschadigingen aan meubilair en de woning zelf.  

Vochtprobleem-plafond-2.jpg (9 KB)

Hoe kun je schimmels voorkomen?
Het beste is om het ontstaan van schimmels voor te zijn. Schimmels in huis kun je voorkomen door het overtollige vocht de woning uit te laten gaan, ventileren dus. Een goed geïsoleerde woning moet worden gecombineerd met goede ventilatievoorzieningen, zoals  balansventilatie, ook wel ventilatie met warmteterugwinning (WTW) genoemd. Balansventilatie zorgt voor een continue ventilatie. Vervuilde en vochtige lucht de woning uit, schone gefilterde lucht de woning weer in. Bijkomend voordeel van warmteterugwinning is dat in het stookseizoen geen warmte verloren gaat tijdens het ventileren; dit scheelt ruim € 200,- per jaar op de energierekening. Hoe balansventilatie precies werkt kun je zien in onderstaande video.  

Balansventilatie, hoe werkt dat precies? 

Geef schimmels geen kans
Naast centrale systemen waarbij de hele woning wordt geventileerd, worden ook steeds vaker decentrale ventilatiesystemen toegepast, zoals de Air 70. Met de Air 70 kun je afzonderlijke ruimtes op een energiezuinige manier ventileren waarbij vervuilde lucht, vocht en schimmel de woning uit gaat. Ideaal voor bijvoorbeeld woningen die worden gerenoveerd of verbouwd of voor compacte nieuwbouwwoningen. De vochtsensor in de Air 70 stuurt de ventilatie aan op basis van de luchtvochtigheid. Wanneer deze een te hoge waarde aanneemt, wordt er automatisch meer geventileerd waardoor het vocht de woning uit gaat. Een groot voordeel van de Air 70 is dat er geen kanalen nodig zijn. Zo kan je met een kleine aanpassing toch een goed geventileerde ruimte creëren. 

Air70-Brink-blog-Jan-Bosmans.jpeg (16 KB)


Ik heb schimmels in huis, wat nu?
Ga eerst opzoek naar de oorzaak van het overtollige vocht en pak dit probleem aan. Zorg daarnaast voor een structurele oplossing om overtollig vocht af te kunnen voeren waardoor schimmels geen kans krijgen. Hiervoor hebben wij diverse centrale en decentrale oplossingen. Advies nodig over de beste keuze voor jouw woning? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Auteur: Jan Bosmans

Contact: jbosmans@brinkclimatesystems.nl

 

Leef gezond en kies voor een beter binnenklimaat

  • Optimale garantievoorwaarden
  • Snelle installatie en nazorg
  • Energiebesparende oplossingen
  • Subsidiemogelijkheden
  • Milieuvriendelijk
  • Duurzaam