Luchtvervuiling: het is niet de vraag of je maatregelen neemt maar wanneer

Milieudefensie vindt dat de regering extra maatregelen moet nemen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Onlangs oordeelde de rechter anders. Milieudefensie heeft de rechtszaak tegen de staat om schonere lucht helaas verloren. De rechter oordeelde dat de regering al genoeg doet om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Extra maatregelen die werden geëist vond de rechter niet nodig. Een teleurstellende uitspraak, want dat je erg ziek kunt worden van slechte luchtkwaliteit dat is inmiddels bij iedereen wel duidelijk. Naast stikstofdioxide heeft Milieudefensie aandacht gevraagd voor het beperken van fijnstof. Milieudefensie is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Geen maatregelen door de regering? Neem ze dan in ieder geval zelf
Maatregelen worden door de regering op dit moment dus nog niet genomen. Maar, je kunt wel zelf maatregelen nemen om in ieder geval binnenshuis een gezond klimaat te creëren. Zo zijn er ventilatiesystemen die het fijnstof van buiten filteren. Binnen in je woning is de lucht namelijk nóg ongezonder dan buiten. Zeker wanneer je niet ventileert stijgt de CO2-waarde tot ongekende hoogte en krijg je last van je luchtwegen. Ook krijg je te weinig schone lucht als je niet ventileert en woon je dus ongezond.   Iedereen zou gezond moeten wonen en zich goed moeten voelen in zijn of haar eigen huis. Daar breng je tenslotte een groot deel van je leven door. Het is daarom wat mij betreft dus niet de vraag of je zelf maatregelen neemt tegen luchtvervuiling maar wanneer!

Nieuwbouw vs bestaande bouw
Nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. In bestaande oudere woningen zitten naden en kieren, deze woningen ventileren uit zich zelf. Door de huidige aandacht voor energiezuinig en kierdicht bouwen ventileert de woning niet meer uit zichzelf en moet je dus bewust ventileren.

Hoe ventileer je bewust?
Nu kun je op verschillende manieren de woning ventileren. De eerste manier is natuurlijke ventilatie, geen ventilatoren maar ventileren door overdruk en onderdruk. Deze manier wordt in de huidige nieuwbouw eigenlijk niet meer gebruikt. De tweede manier is mechanische ventilatie met natuurlijke toevoer. Met deze manier van ventileren wordt er voldoende lucht afgevoerd in de natte ruimtes maar hangt het sterk van de gebruiker af of ook de woon- en slaapkamers voldoende worden geventileerd. Dit hangt helemaal af van de stand van de raamroosters , maar wanneer de bewoner de ventilatieroosters boven de ramen dichtzet wordt er niet meer geventileerd. Ook ben je afhankelijk van de overdruk en onderdruk. Bij onderdruk op de gevel wordt er namelijk niet geventileerd. De derde manier van ventileren is balansventilatie. Bij deze manier van ventileren wordt er mechanische lucht afgevoerd en mechanische lucht toegevoerd. Het voordeel van deze manier van ventileren is dat de lucht precies komt op de plaats waar je het wilt hebben én de inkomende lucht van buiten wordt gefilterd. De buitenlucht wordt dus ongeacht de vervuiling toch schoon toegevoerd.

Wanneer je in een nieuwe woning balansventilatie wilt toepassen is dat relatief eenvoudig te doen, maar wanneer je de kwaliteit van de binnenlucht wilt verbeteren in een bestaande woning lijkt dat een stuk lastiger. Balansventilatie aanleggen in een bestaande woning kan heel goed. Met behulp van kunststof flexibele kanalen en een slim ontwerp kun je ook in deze woningen een goed werkende installatie maken.

Wil je alvast meer weten of heb je advies nodig? Neem contact op via de contactpagina of rechtstreeks via onderstaande gegevens.

Auteur: Rein Hoekstra

Contact: rhoekstra@brinkclimatesystems.nl

 

Leef gezond en kies voor een beter binnenklimaat

  • Optimale garantievoorwaarden
  • Snelle installatie en nazorg
  • Energiebesparende oplossingen
  • Subsidiemogelijkheden
  • Milieuvriendelijk
  • Duurzaam